Home > Nieuwsoverzicht > levensduursymposium

Levensduursymposium groot succes

We kunnen terug kijken op een geslaagd symposium.

4/6/2018

Voor ons als KI-Service was het mooi om verschillende meningen en ervaringen van “levensduurspecialisten” te horen. Het was leerzaam en we hopen dat de sector gezamenlijk het thema levensduur daadkrachtig zal gaan oppakken. De gemiddelde levensproductie in Nederland ligt al jaren op 30.000 kg melk. Stijging blijft echter uit.Een van de sprekers was Huub Peek. Hij wees erop dat sommige stieren die afgelopen jaren tot de meestgebruikte stieren behoorden, uiteindelijk matig te blijken scoren voor levensduur, zoals Olympic (-108 dagen), Grandprix (-181), Fortune (-135), Louson (-294), Support (-188) en Lucky Mike (-128) Het duurt lang voordat een stier een stabiele levensduurfokwaarde heeft. “Genomicstieren met een genomicsstier als vader komen niet verder dan een betrouwbaarheid van 40%”
Voor ons als KI-Service een bevestiging om door te gaan op de wijze van advisering en verkoop. Wij leggen nog steeds de nadruk op het gebruik van betrouwbaar geteste stieren. Jonge stieren prima; mits ze in de afstamming een levensduurtopper in de afstamming hebben of een heel aantrekkelijke bloedvoering om zo bloedspreiding te benutten.

Ga voor kwaliteit en stabiliteit en laat u adviseren door onze paringsadviseur Wiecher Vliek. (06-43 92 99 89)

Nieuwe stierenkaart

De nieuwe stierenkaart valt binnenkort bij u op de deurmat

04 January 2019
Van Engelen KI Service wenst u de beste wensen voor 2019!!!

December is altijd de maand van de indexdraai, HHH en de feestdagen. Een drukke periode waarin wij proberen u van all informatie te voorzien. De stierenkaart ligt nu bij de drukker en is alvast online te bewonderen.

MVP voegt meer dan 1800 dochters toe wereldwijd. Deze allrounder houd zijn fokwaarde stabiel en scoort 80 extra levensduurdagen en maar liefst 5 punten voor melkrobot interval. Mogul zoon MVP is een ideale pinkenstier, met positieve bevruchting, melk en gehalten (+,39 vet en +,12% eiwit)

Bookem zoon KNS Boss weet met een toevoeging van >1000 dochters zijn melksnelheid op peil te houden. Dit zorgt voor zeer tevreden gebruikers onderweg. De gehalten die hij laat zien in de fokwaarden, komen zeker terug in de praktijk

S-S-I Mogul Reflecotr is de nieuwe #2 van de NVI lijst. De eerste dochters zijn nu in Nederland aan de melk. Reflector behoud zijn hoge exterieur score (114) en rijkt bijna de 1000 dagen levensduur. Wat Reflecotr naast zijn compleetheid zeer uniek maakt; is zijn score voor uier 116 in combinatie met 08 voor achterspeenplaatsing!

De-Su- 11620 Nirvana stijgt +14 NVI. Dit heeft hij te danken aan zijn stijging voor %eiwit en +2 dochtervruchtbaarheid. Nirvana is een niet te missen topstier.

De krachtpatser van de kaar VVH Repairman plus 20 punten. Met 102 hoogtemaat, 110 voorhand, 106 inhoud en 110 conditie krijg je koeien met body. We hebben een goede dochtergroep kunnen bewonderen tijdens de RMV dagen in Hardenberg. Met de nieuwe draai plust hij de KG melk en gehalten. 

Benenstier Heidenskipster Beart voegt zijn eerste Nederlandse dochters toe uit de fokperiode. Één punt voor benen (109) en exterieur (111) erbij. In Duitsland staat Beart bekend als MR Fitness, ook hier in Nederland scoort hij goed voor de functionele kenmerken.

Bekijk hier de nieuwe stierenkaart

Beste dochtergroepen HHH

Een viertal dochtergroepen presenteerde zich

13 December 2018
Jedi beet het spits af van de dochtergroependemonstratie. Hij heeft in de indexendraai van december nog te weinig Nederlandse dochters voor een Nederlandse index, maar uit het aantal dieren waarop de celgetalfokwaarde wordt berekend, valt af te leiden dat er 33 dochters gemolken worden op 23 Nederlandse bedrijven. WWS liet een uniform zestal jeugdige, correcte vaarzen zien die geselecteerd waren uit dat kleine aantal beschikbare dieren. De dieren zijn mooi gelijnd, hebben een sterke bovenbouw en ondiepe, vast aangehechte uiers. De benen zijn droog en hebben een goede botkwaliteit, maar hoeven niet rechter.CRV had voor de Fun P-groep iets meer keuze (232 dochters op 163 bedrijven). Het vijftal dochters was echter niet erg uniform, twee dieren hadden een extreem hellend kruis, de andere drie eerder rechte kruizen. Ook in de uiers zat wat variatie, met name bij het laatste dier was de uier iets dieper en minder vast aangehecht.


Ook Semex had nog geen overdreven selectiemogelijkheden voor de dochtergroep van Fitz (107 dochters op 50 bedrijven). Het vijftal dieren was uniform in de enorme hoogtemaat en de wat smalle bouw met wat platte ribben. De ondiepe uiers waren hoog en vast aangehecht.


Masterrind kon voor de groep van Sodan-Red kiezen uit 48 dochters op 31 bedrijven. Het vijftal werd geopend door twee mooie, lange, gelijnde vaarzen. De overige hielden datzelfde type niet helemaal vast, maar alle vaarzen hadden goede, vast aangehechte uiers.Bron: Melkvee.nl

TIP wordt aangepast voor verwantschapsgraad

Voorkom inteelt

10 December 2018
De NVO heeft besloten om voor de december 2018 fokwaardendraai de Totaal Index Praktijk (TIP) op één punt aan te passen. Voor het eerst wordt de verwantschapsgraad ook ingewogen. Deze drukt de verwantschap uit van een stier met alle Nederlandse koeien van hetzelfde ras. Zo zal een stier met 12% verwantschap bij willekeurig gebruik op de koeien van dat ras leiden tot een gemiddelde inteelt van 6% (de helft).

Alle gangbare zwartbonte Holstein stieren bij elkaar hebben een verwantschapsgraad van gemiddeld 10,7%. Per december krijgen stieren met een hogere verwantschap 21 TIP-punten aftrek per 1% verwantschapsgraad. Lager verwante stieren krijgen juist in dezelfde mate pluspunten.

Binnen elk ras hebben stieren gezamenlijk een eigen gemiddeld verwantschapsgraad niveau en bij rode Holsteins is dat bijvoorbeeld gemiddeld 9,1%, en iedere stier behorend tot dat ras wordt individueel met die populatie vergeleken.

Echter zijn bij een aantal veel gebruikte buitenlandse rassen geen verwantschapsgraden voor Nederland vooralsnog beschikbaar. De NVO heeft besloten om voorlopig de verwantschapsverrekening daarom alleen toe te passen op de zwartbonte en roodbonte Holsteins.

Stieren met een lage verwantschapsgraad zijn
• Dalman Red (Dakker x Jerudo) 6%
• Buzz (Banesto x Toscano) 7%
• Jedify (Jedi x AltaGenuity) 8%
• Mitchel (Tatum Mitchell x Bombero) 8%
• Swift (Superhero x Tuffenuff) 8%
• Mavid (Mascol x Eminenz) 8%
• Fageno (Fidji x Ruacana) 8% (Roodbont)
• Jotani (Jotan x Konvoy) 8% (Roodbont)

Wolfgang bij Ko-Kalf

Wolfgang geniet tussen de dekdiensten in

29 November 2018
Wolfgang staat al een poosje op het biologische bedrijf Ko-Kalf
Tussen dekdiensten in. En hij heeft het uitstekend naar de zin.

Wolfgang is de Wille zoon uit de voormalig nummer 1 Fleckvieh koe van Duitsland: Vanstein dochter Romina. Deze Romina koefamilie kenmerkt zich door hoge producties, hoge gehalten en best exterieur. De Wolfgang dochters vallen op met hun hoge eiwitpercentages en prima uiers. Hij is betrouwbaar getest in Nederland en is de nummer 3 kg eiwit stier van alle Fleckvieh stieren die ooi getest zijn in Nederland en combineert een E% van plus +0.26% op zwartbont basis

Wolfgang is vrij beschikbaar via de inseminatie dienst. Inmiddels hebben de eerste DHZ'ers de rieten ook in gebruik.  (VK €19,-)

Bekijk hier het filmpje van Wolfgang bij Ko-Kalf/Duinzoom

Inmiddels zijn er vaarzen en tweede kalfs dochters van Wolfgang. Bekijk hier de dochters in werkpak.

Eerder nieuws

28 November 2018

De HHH show is “the place to be”!

Maar liefst vier dochtergroepen tijdens de Holland Holstein sHow

27 November 2018

Wij hebben het beste aanbod SexedULTRA 4M-sperma beschikbaar!

Fok meer vaarzen uit uw beste koeien en versnel de vooruitgang van uw veestapel!

22 November 2018

Black Angus Nicky

Black Angus staat bekend om de gemakkelijke geboortes

06 November 2018

En de winnaar is.....

Melkveebedrijf Siebkes heeft de embryo`s gewonnen!

25 September 2018

Noteer alvast in uw agenda

Bezoek ons op de RMV dagen in Hardenberg

18 September 2018

Stierenkaart september

De nieuwe stierenkaart valt deze week bij u op de deurmat

13 September 2018

Vekis Team bezoekt fokker Repairman

Van Veelen presenteerde dochters en volle zussen van Repairman

17 August 2018

Telgter Big Star Red beschikbaar

Bigstar Red x RZH Gwen Red P VG-88 (Ladd P) x VG-85 Beacon x VG-86 Spencer

01 August 2018

Vlotte geboortes met de eerste kalveren van Jaguar

De eerste kalveren zijn zonder hulp geboren

04 July 2018

Wiecher Vliek wint Gelders Kampioenschap Veebeoordelen

Onze paringsadviseur succesvol bij het veebeordelen

18 June 2018

Eerste BBL Tom makkelijk geboren

Ze zijn allemaal natuurlijk geboren zonder hulp en hebben de juiste "blauwe kleur"

15 June 2018

#1 Jersey-stier Viceroy nu vrij beschikbaar!

Viceroy is de meest complete Jersey stier van dit moment!

12 June 2018

Vehouders Bedankt!

Veehouders Bedankt!

17 May 2018

Grote voorjaarsschoonmaak

Alle vaten zijn weer opgeruimd

03 May 2018

Eerste melkgevende Punch dochters gespot in Vekis-gebied!

Punch zorgt voor tevreden gebruikers!

24 April 2018

Stierenkaart mei online

De nieuwe stierenkaart staat weer online

06 April 2018

Levensduursymposium groot succes

We kunnen terug kijken op een geslaagd symposium.

30 March 2018

Het Vekis team wenst u goede paasdagen

Maandag 2 april rijden we 1 route zoals u gewend bent op zondag

29 January 2018

Vanaf heden gaat Maarten van der Snel 1 dag extra scannen

Effe snel scannen door Maarten van de Snel!

08 January 2018

Proefstier januari Montaro

Montross zoon aAa 531 en maar 7,50 per rietje

01 January 2018

We wensen iedereen een gezond 2018

Dat het maar een gezond en vruchtbaar jaar mag worden

27 November 2017

Nu ook beschikbaar Jaguar en BBL Tom

Stierenaanbod Belgische Blaauw uitgebreidt

17 November 2017

Scherp geprijsd sperma weer helemaal actueel!

Mooie pakketjes met stieren uit mooie koefamilies

16 November 2017

Proefstieren die nu beschikbaar zijn

Mooie koefamilies, en betrouwbare afstammingen

15 November 2017

Stier die op veel koeien past Altaz28

Camaro x Robust x Planet. aAa 516

27 October 2017

Niet op de kaart wel leverbaar Reflector

Mogul x Superstion x Ramos aAa 534

20 October 2017

Vekis USA tour zeer geslaagd

Indrukwekkende dingen gezien en beste koeien

11 September 2017

Nieuwe stierenkaart september online

veel geadviseerde stieren goede draai gehad

11 September 2017

VVH Isa 12 weer algemeen kampioen Zeewolde bij de pinken

Mooi weer, beste koeien en veel publiek

30 August 2017

We kijken terug op een zeer geslaagd jubileumfeest

We willen iedereen bedanken voor hun bijdrage

30 August 2017

Boss na zijn optreden tijdens de NRM meest verkochte stier

NVI 296 plus 1176 KG Melk en beenwerk 108

10 August 2017

Vekis Barack topbevruchter en beste kalveren

Maar ook prima melkvaarzen :)

12 July 2017

Vorige week dochtertour gehad van de stier Surefire

20 dochters op 3 bedrijven gaf een duidelijke indruk

16 June 2017

Proefstieren juni en juli

Goedkope stieren uit mooie koefamilies

12 June 2017

Vroege Silver vaars ingeschreven bij familie Busweiler

Vliek Christy is aangekocht als pink tijdens de Vekis Spring Sale

03 May 2017

Er worden volop kalveren geboren van Vekis DVH Preston

En de geluiden zijn goed, beste kalveren en goede drinkers

24 April 2017

Afgelopen vrijdagavond geslaagde koeienkeuring van fokstudieclub Ermelo Putten en eo

Henkjan Staal had de kampioen met Bolt vaars Telgter Geke

16 March 2017

Versterking bij het Vekis team

Vanwege het uitbreiden van onze klantenkring

02 March 2017

Niet op de kaart maar wel leverbaar Penley All Sta

Nummer 1 gNVI met 379 Totaal

27 February 2017

Prima dochtergroepen op Schau der Besten

Met Beart als beste dochtergroep

10 January 2017

Faun mooie Fanatic zoon met aAa code 543

Niet te grote koeien die goed in verhouding zitten

17 November 2016

Er komen veel mooie vaarzen aan de melk van Vendairy Wonder

Degelijke vaarzen met beste uiers en goede kruizen

07 November 2016

Mooie opzet door KI Organisaties bij Rundveer Relatiedagen Hardenberg

Prima dochtergroepen en druk bezocht

01 October 2016

Aanhoudingscijfers

Aanhoudingscijfers

28 September 2016

Fanatic dochters produceren allemaal probleemloos

Veehouders die ze melken gebruiken hem opnieuw

04 April 2016

Prima dochtergroepen tijdens de Vekis Spring Sale

Wonder Danillo en Crimetime lieten duidelijk de cijfers weer zien in de praktijk

09 September 2015

Dochtertour gehad met AI-Total

Beste dochters gezien van BG, Wonder, Danillo en Emmet

09 July 2015

Sudan dochtertour

Genes diffusion had mooie tour georganiseerd voor de KI Clubs

25 July 2014

Van Engelen KI service breidt uit!

De inseminatiedienst word uitgebreidt

01 July 2014

Dochtergroepen NRM

Veel goede dochtergroepen op de NRM

03 June 2014

Vorige week met AI-Total naar Tsjechie geweest

30 Dochters bekeken van Omanoman, en de stier O-Cosmopolitan in het echt bekeken

12 May 2014

Vekis Beatrix 8 excellent ingeschreven

Eerste Danillo met de excellent status

01 April 2014

We kijken terug op een zeer geslaagde Vekis Spring Sale.

Goede verkopen en zeer goede dochtergroepen.

17 March 2014

Opendag familie Van Norel-Buurkes

Kleine Woldweg 32a in Oosterwolde

10 July 2013

Wiecher Vliek en Marten van Engelen geplaatst voor Nederlands Kampioenschap Veebeoordelen!

Wiecher 3e en Marten 4e van Gelderland!

18 March 2013

Zeer geslaagde reis met AI-Total naar Ascol

Beste koeien en mooie stieren bekeken!

26 October 2012

Goldday dochtertour.

Goldday, Goldwyn x O-Man x Durham. Volle broer van Danillo

04 July 2012

De NRM was dit jaar een groot succes!

Verrassende dochtergroepen van best niveau!

08 May 2012

De Nieuwe stierenkaarten staan online

Bekijk het snel onder stieroverzicht!

13 March 2012

Danillo dochter zowel succesvol in Dronten als in Putten

We feliciteren Mts. Vermeij-van de brake uit Almere met het behaalde resultaat!

30 November 2011

We kijken terug op een zeer geslaagde opendag bij de familie Bonestroo!

Veel veehouders profiteerde van super actie's, en maakten een onvergetelijke helikopter vlucht!

19 October 2011

Opendag Familie Captein in biddinghuizen

Vrijdag 28 Oktober 2011 van 10.00 tot 16.00

12 August 2011

Veel gebruikte GGI stieren bij Vekis, doen het goed !

Ze laten na deze index draai ook weer prima cijfers zien

25 May 2011

Bleusky ingeschreven met maar liefst Excellent 93 punten

Hij stijgt dus niet alleen met zijn exterieur cijfers111

16 May 2011

Nieuw bij VEKIS vruchtbaarheidsbegeleiding

Laat uw dieren scannen al na 30 dagen!

23 March 2011

For Farmers Champions League 2011 te Ermelo bij Jan en Betsie van Malenstein

Fokclub Nunspeet met super resultaat!!

02 February 2011

J&G Malando de gehalte kanon!!

De roodbonte met brede en hellende kruizen

06 January 2011

Nieuw bij onze inseminatie dienst

De Gunwarmer!!

05 October 2010

Eerste FG Sandman kalveren zien er super uit!

Shottle x Broeks Elsa EX 90 ( BW Marshall)

07 May 2010

We kijken terug op een zeer geslaagde open dag!

Bijna 1000 bezoekers, beste dochtergroep en goede sfeer!