Home > Nieuwsoverzicht > Stierenkaart mei online

Stierenkaart mei online

De nieuwe stierenkaart staat weer online

4/24/2018

Met trots presenteren wij de nieuwe stierenkaart "april 2018". Deze zal binnenkort bij u op de deurmat vallen. Heeft u geen exemplaar ontvangen stuur dan een mail naar info@vekis.nl

Bij de nationale fokwaardeschatting zijn de volgende aanpassingen doorgevoerd:
Het betreft de aanpassingen:
1. NVI voor melkdoel en dubbeldoel
2. Composites exterieur bij dubbeldoel
3. Levensduur
4. Genomic fokwaardeschatting
5. Update basisverschillen geboortekenmerken

Een belangrijk punt is nummer 3. Onlangs hebben we het levensduursymposium nog bijgewoond. Hier werden al belangrijke punten aangesneden.

3. Levensduur
De fokwaardeschatting voor levensduur is opnieuw opgezet, waarbij een nieuw model wordt gebruikt. Doel van de aanpassing is dat de fokwaarden van stieren over de tijd stabieler zijn. De belangrijkste veranderingen zijn:

  • De benadering van het kenmerk levensduur in de fokwaardeschatting anders. Bij het huidige model is levensduur van een koe gedurende haar hele leven hetzelfde kenmerk, terwijl het nieuwe model levensduur in bijvoorbeeld de eerste lactatie als een ander kenmerk behandelt dan levensduur in de vierde lactatie.
  • De nieuwe fokwaardeschatting is gebaseerd op het diermodel waardoor voortaan ook koeien direct een fokwaarde uit deze fokwaardeschatting krijgen.
  • De berekening van de betrouwbaarheid is beter geworden en vertegenwoordigt beter dan nu hoeveel informatie er werkelijk beschikbaar is om levensduur in te schatten.
  • Bij de nieuwe fokwaardeschatting worden nu ook dochters die voor de eerste mpr worden afgevoerd in de fokwaarde van de stier zijn meegerekend.
De wijze van presentatie van de fokwaarde levensduur is ongewijzigd waarbij de fokwaarde wordt uitgedrukt in aantal dagen levensduur.

Nieuw op de kaart
Nirvana (Mogul x Planet) Heeft nu 1088 melkgevende dochters in zijn index. Deze KG Vet en Eiwit scoort naast een subliem exterieur (111) ook 100 melksnelheid. Wat tegenwoordig wel een punt van aandacht is
Guard (Guarini x Leif) Met een wat afwijkende bloedvoering verdient Guard zeker een plekje op de stierenkaart. Deze gehaltenverbeteraar geeft kleinere koeien met voldoende openheid. Guard is een top bevruchter +3!
Tabasco (Jacey x Bookem) is één van de hoogste dochtergeteste Jacey zonen. Ook Tabasco behoort tot de KG vet en eiwit toppers.

Boss is de nieuwe #1 voor NVI. De Boss dochters blijven imponeren met veel melkaanleg, hoge gehalten, ondiepe en sterk aangehechte uiers. Afgelopen draai verbeterde hij zijn melksnelheid naar 91.

Bekijk hier de stierenkaart


Voorjaars schoonmaak

We zijn al vroeg begonnen aan onze voorjaarsschoonmaak

17 January 2020
Elk jaar worden onze voorraden weer geteld. Ook dit jaar hebben we er weer interessante pakketten van gemaakt voor zeer interessante prijzen.

Let op, bij alle pakketten geld, op is ook echt op. Dit betreft meestal van de laatste aantallen van een stier.

Heeft u belangstelling, mail, bel of app ons het pakket nummer door.

Klik hier voor het overzicht

Vekis DVH Preston is fokstier geworden!

Preston, een echte 156 stier

12 December 2019
Onlangs hebben we met alle onafhankelijk KI-Service-clubs uit heel Nederland een Dochtertour van Vekis DVH Preston gehad.

Vekis DVH Preston is een aAa156 fokstier die erg populair is onder aAa-gebruikers, maar vanwege zijn goede fokwaarde en uitmuntende gezondheidskenmerken nu zo compleet dat hij op elk melkveebedrijf veel kan toevoegen! Met name op dochters van Bookem-zonen, Maik-zonen en O Man-zonen past Vekis DVH Preston erg goed vanwege de goede hellende kruispartijen en vlotte melksnelheid! Preston is pinkenstier en is een superbevruchter! 

Opfriscursus voor DHZ ers

onder leiding van HB KI

06 November 2019
Woensdag 4 december organiseren we een opfriscursus voor DHZ ers onder leiding van HB KI.

Locatie:
Melkveebedrijf Boersen
Scherpenzeelseweg 89
Barneveld.

Kosten €50.-

Max 10 personen.
Opgeven kan tot 15 november via info@vekis.nl

Let op vol=vol

Lucent leeft niet meer

De onopvallende stier met opvallende pluspunten

18 October 2019
De stier Lucent is helaas dood.
De voorraad conventioneel sperma krimt snel. Hoogst waarschijnlijk hebben we nog genoeg sperma tot de volgende indexdraai. Sperma is beschikbaar zolang de voorraad strekt.
Om de reden dat Lucent dood is komt de volledige voorraad Lucent gesekst naar Nederland. Hier heeft Vekis is samenwerken met ST Holland een kennismakingactie mee gemaakt. Ook hier geld zolang de voorraad strekt. 

Eerder nieuws

07 October 2019

Wiecher Vliek was bij de Boerenprotestactie

Een mooi ritje op het strand

04 October 2019

Henk Jan 12,5 jaar bij de zaak!

Het is 12,5 jaar geleden dat Henk Jan staal zijn eerste rietjes voor Vekis heeft verkocht.

20 September 2019

Nieuw Vekis Genetics product: Vekis Boris

De fokkers van Barack, Poetin en Rebel zijn er weer in geslaagd

10 September 2019

Delaberge Pepper aAa 351

Nieuw op de kaart

05 September 2019

Rubicon weer beschikbaar

Topper Rubicon weer conventioneel beschikbaaar